Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Narancsos csirke oregánóval, gyömbérkuglóf

2015. október 04. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
gyombereskuglof nyito01
         Lassan ült föl. Lábaival megtámasztotta magát, két keze úgy lógott behajtott térdén, mint két ernyedt uszony… Amikor a párnára nézett, látta, hogy a verejték kirajzolta arcának körvonalait ott, ahol előbb feküdt. Álmában emberek hajladoztak körülötte a sötétben, párok keringtek körbe-körbe, egyik kezük szabadon, a másikkal a táncosuk nyakába kapaszkodtak, arcukat egymás arcához szorították, mintha egymás lélegzetét itták volna. Egy asszony állt a terem ablakában, figyelte, amint odakint egy női ing hull alá a fölső emeletről, aztán a felfelé törő huzat a ruhadarabot egy pillanatra megállította az ablak előtt, a blúz széttárta karját, és az asszony hirtelen mozdulattal előrenyúlt, gallérjánál fogva megragadta az inget és magához szorította, mintha egyes egyedül ebben az ingben lakozna a Szentlélek. Hirtelen valaki berúgta a szoba ajtaját. Az illetőnek volt még ideje célozni, de az asszony egy dobbantással ellökte magát az ablakkerettől, és fejjel előre beúszott a mély éjszakába, aztán le a sárguló orgonabokrok és virágzó dáliák közé, földet érve puha bukfencet vetett, és fölegyenesedett… gyakran felébresztette ez a kép.
         Többé-kevésbé elhatározta, hogy föláll az ágyról. Óvatosan, tapogatózva ment ki a sötétben, a konyhába csak a redőny apró résein át folyt be egy kis bágyadt fény, mely hajszálvékony, sárga vonalakkal vonta be az asztalt. A ház mellett elhajtó autók kerekeinek lágy, dallamos klaffogása hallatszott, a motorok ritmikus surrogása… és a szomszédból megint az a dal, mint a dagály… cry me a freaking river dünnyögte egy férfi érdekes, magas hangon. Állt egy percig a félhomályban, aztán kinyitotta az ablakokat, arcát megpaskolta az őszi levegő. Életében harmadszor fordult elő, hogy nem tudta kiszámítani, mi fog történni vele. A kártyaasztalok jutottak eszébe, melyek mellett fegyelmezetlenül viselkedett általában, nevetgéléssel zavarta a tanítást, az óra alatt evett és fecsegett is állandóan, konkrétan bárkivel, de így éppen ettől az asszonytól tanulta meg, amit álmából riasztva is tudott: jól játszani, és elegánsan nyerni és veszíteni, és nem foglalkoztatta most, mások hogyan szokták, ő így gyászolt. Borsot, gyömbért, narancsot vett elő. A mélyfényű, karamellszín gyömbérkenyeret friss törött feketeborssal és kandírozott gyömbérrel fűszerezte, a csirkecombokhoz oregánót és narancsot adott, és előételként szőlőt és lágy brie sajtot szolgált föl, melyek mellé kandírozott gyömbért és fekete olívabogyót tett az asztalra.

gyombereskuglof hozzavalok
Naranccsal és oregánóval sütött csirke, olivás fetasaláta
Hozzávalók
12db csirke felsőcomb, bőrrel és csonttal,
4 friss oregánóág,
8 gerezd fokhagyma,
2 narancs kicsavart leve,
1 kezeletlen narancs reszelt héja,
8 evőkanál szűz olívaolaj,
2 kezeletlen narancs, vékony karikákra szelve,
2 teáskanál kristálycukor.

A salátához:
200g fekete olívabogyó,
1 kezeletlen narancs reszelt héja,
1 evőkanál fehér balzsamecet,
5 evőkanál szűz olívaolaj,
1 evőkanál narancslé,
2 chili, leheletvékonyra szeletelve,
2 szál friss oregánó levelei, durvára vágva,
200g feta, durvára törve,
2 marék zöld salátalevél.

Elkészítés:
A csirkecombokat megtisztítom, a fölöslegesnek ítélt bőrt levágom, a húst egy éles késsel a csontok mellett hosszában bemetszem. Elkészítem a páclevet. Előveszek egy olyan tálat, amelyben kényelmesen elférnek a csirkerészek. A leveleket lehúzom a négy oregánóágról, durvára vágom, a fokhagymagerezdeket megtisztítom, összenyomom, beledobom a tálba, hozzáöntöm a narancslevet, beleteszem a narancshéj felét, 6,5 evőkanál olívaolajat, frissen tört feketeborsot. A csirkerészeket beleforgatom a páclébe, a tálat letakarom, néhány órára – legjobb, ha egész éjszakára – hűtőszekrénybe teszem.

Másnap kiveszem a csirkét a pácléből, a levet nem használom föl, a sütőt 170 oC-ra előmelegítem. Előveszek egy serpenyőt, felforrósítok benne két kanál olívaolajat, és a csirkerészeket hirtelen barnára sütöm. A kész húsokat egy akkora tepsibe rendezem, amelyben egymás mellett szépen elférnek. A combokat megszórom tengeri sóval, majd 20 percre beteszem a sütőbe.

Elkészítem a salátát. Az olívabogyót durvára vágom. A darabokat egy salátás tálba dobom. Hozzáadom a reszelt narancshéjat, és minden más hozzávalót, kivéve a fetát és a zöldsalátát. Az alkatrészeket jól összekeverem, hozzáadom a salátát, és csak legvégül forgatom bele a nagyon óvatosan a feldarabolt fetasajtot.

Két narancsot vékony karikákra vágok. A csirkét kiveszem a sütőből, a darabokat fölemelem, mindegyik alá egy szelet narancsot helyezek, majd a megmaradt szeleteket a csirkék tetején szétosztom. A levet, amelyet a csirkék barnára sütése során nyertem, a combokra öntöm. A fölső narancsokra cukrot szórok, és a tepsit újabb 20 percre a sütőbe helyezem. Amikor a hús készen van, a darabokat egy szervírozótálba emelem, ráöntöm a sültszaftot, majd a narancsdarabokat a húsra rendezem. Olívasalátával és apró, vajban sült burgonyával tálalom.

Fűszeres gyömbérkuglóf
Hozzávalók:
140g frissen reszelt gyömbér, lecsöpögtetve,
3 evőkanál kandírozott gyömbér,
120ml méz,
200g kristálycukor,
120ml olvasztott vaj vagy napraforgóolaj,
320g finomliszt,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 teáskanál őrölt szerecsendió,
1 teáskanál só,
1,5 teáskanál őrölt feketebors,
250ml víz,
2 teáskanál szódabikarbóna,
2 tojás,
porcukor vagy édes krémsajt a sütemény díszítéséhez és ízesítéséhez.

Elkészítés:
A sütőt 150 oC-ra előmelegítem. Egy kuglófsütő edényt kivajazok.

A cukrot, a mézet és az olvasztott vajat kikeverem. Hozzáadom a tojásokat és habosra keverem.

Egy másik tálban összeszitálom a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót, a borsot, a sót, majd a kandírozott gyömbért is a tálba dobom.

A 250ml vizet fölforralom, beledobom a két teáskanál szódabikarbónát. Hozzáadom a mézes masszához, összekeverem, végül ugyanehhez a masszához dobom a reszelt gyömbért is.

A lágy és száraz hozzávalókat apránként összekeverem. A tésztát beleöntöm a kuglófformába, majd 120-140 oC-on, körülbelül 50 perc alatt készre sütöm. Fogpiszkálóval ellenőrzöm, majd amikor készen van, kiveszem a sütőből és legalább harminc percig hagyom hűlni. Amikor teljesen kihűlt, kiborítom a formából, tetejét meghintem porcukorral, és édes krémsajtot adok mellé.
gyombereskuglof 1
gyombereskuglof 2
gyombereskuglof 3
gyombereskuglof 4
gyombereskuglof 5
gyombereskuglof 6
gyombereskuglof 14
gyombereskuglof 9
gyombereskuglof 11
gyombereskuglof 12
gyombereskuglof 13
gyombereskuglof nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

http://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr837890040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.