Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Szarvasgombás tészta sült zsályával, áfonyasaláta, habcsókban sült fagylalt

2015. július 16. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. július 16.
szarvasgomba nyito01
         Annál a nőnél ért a vihar, amelyiknek az a sok gyereke van, a nő kiáltott, és a gyerekek az asztalnál termettek, a nagyobbak terelték maguk előtt a kelletlenkedő kisebbeket. Aztán a nő megint kiáltott, és a gyerekek rendesen fogták a kanalat.
         A nő férje a fák közötti ösvényen vágta le az utat hazafelé, az orkánban a hegyoldal kiegyenesedett, a fák gallyai egymásután zuhantak a fűbe. A férfi mindennek ellenére szépen, lassan járt, mint egy őrgróf, karcsúbb és magasabb is volt, mint emlékeztem. Kopott, bőrkötésű füzetet tartott a hóna alatt, Pavel Godhard azt mondta erről még akkor, amikor Bécsbe jártunk egyetemre, hogy ez a füzet a kijárat mindenhonnan akárhová. Rose Valter ekkor éppen a szomszéd ágyon feküdt és olvasott, úgy dünnyögte ki a könyve mögül, hogy ez olyan szép, hogy a meghatottságtól mindjárt elcsuklik a hangja és érzi, hogy a Mary Shelly szelleme is elérzékenyült. Godhard az ablak mellett cigarettázott, őt is bevonta a társalgásba, megkérdezte, mi az, amit éppen olvas, de a választ nem tudta megvárni, mert hívást kapcsoltak föl a szobába. Pavel beleszólt a telefonba, egy részeg jelentkezett a vonal másik végén. Godhard szinte érezte is a lehelete szagát: széngáz és ibolyaillat, mondta. Később a telefonáló kijózanodott, és elvette azt a nőt akivel, vagy aki miatt - ezt nem tudom biztosan - aznap leitta magát, és most itt ebédeltünk mindannyian náluk, kint még mindig zuhogott. A menü szépen komponált nyári sor volt, semmi nehéz, nem is volt ebben most hús, csak zöldségek és fűszerek, a szarvasgomba és zsályalevelek fordítottak meglepően az olvadt vajba mártott tészta egyszerűségén. Gyümölcsök hevertek mindenfelé, az étel finom volt a legmesszebbmenőkig és végtelenül üde, zöld és kék és piros és barackszínű, az őszibarackokba töltött vaníliafagylalt a forróságban jéghideg maradt a habcsókok alatt.
         Valamikor délután a doktor felém nyújtotta a kezét, táncra kért, az asztalok és a gyerekek között átfurakodtunk a kicsik mellé, akik a parketten ide-oda hajladoztak. A doktor magához szorított, a vállára támaszkodtam, jól táncolt, könnyedén lélegzett, és a táncot talán sose hagyta volna abba, a kezemmel kitapintottam az ingén át a mozdulatait, az akaratát tapogattam, hogy merre szeretne menni, megpróbáltam kitalálni mindent, és többnyire sikerült is, azt hiszem. Este mindenki felállt és az ajtó felé közeledett, majd mielőtt kilépett volna, a doktor kérdezett valamit, semmi különöset, sebtében, ahogy szokása neki, és aztán elrohant. Én álltam az ablakban, figyeltem, ahogyan távolodik, válaszokon törtem a fejem, s csak később vettem észre, hogy letegezett.

Menü:
Szarvasgombás tészta, sült zsályával,
áfonyasaláta,
habcsókban sült fagylalt, őszibarack.

szarvasgomba hozzavalok
Hozzávalók:
300 g spagetti,
50g nyári szarvasgomba,
50g parmezán,
1 csokor zsálya,
1 csokor petrezselyem,
só, bors,
40 g vaj.

A spagettit kifőzöm, lecsepegtetetem, 1dl főzővizet megtartok. A vajat fölolvasztom egy serpenyőben, beledobom a zsályaleveleket, megsütöm, majd a megsült zsályát kikanalazom. A tésztát beledobom a zsályás vajba, főzővizet töltök hozzá, összekeverem.

A tésztát tányérokba szedem, rászórok néhány zsályachipszet, egy evőkanál összevágott petrezselymet, megszórom parmezánnal, tetejére hajszálvékonyra szelt szarvasgombát terítek.

Az áfonyasaláta hozzávalói:
150g áfonya,
15 szem kis sárgaparadicsom,
7 szem piros koktélparadicsom,
4 teáskanál sűrűtejszín,
csipet só,
1 mokkáskanál egész római kömény,
1 mokkáskanál őrölt kömény,
1 teáskanál balzsamecet,
50 g kecskesajt.

Az áfonyát és a paradicsomokat megmosom, a paradicsomokat félbevágom. A gyümölcsöket egy tálba dobom, és megszórom római köménnyel. A tejszínt a sót, az őrölt köményt és a balzsamecetet összekeverem, majd a salátára öntöm. Tetejére kecskesajtot morzsolok.

A sült fagylalt hozzávalói:
Vaníliafagylalt,
2 tojásfehérje,
5 evőkanál kristálycukor,
csipet só,
6 szem őszibarack.

A sütőt 120 oC-ra előmelegítem, a barackokat megmosom, félbevágom, a magokat kiemelem. A barackok gömbölyű részéből levágok egy-egy vékony szeletet. A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdem fölverni, amikor már majdnem kemény a hab, kanalanként beleteszem a cukrot és a habverést tovább folytatom, amíg a hab fényes, kemény lesz. A gyümölcsöket megtöltöm egy-egy gombóc vaníliafagylalttal, a fagylaltot bevonom a kemény tojáshabbal és a desszertet a sütőben 3 perc alatt készre sütöm. Azonnal tálalom.

szarvasgomba 01
szarvasgomba 03
szarvasgomba 04
szarvasgomba 05
szarvasgomba 08
szarvasgomba 09
szarvasgomba 10
szarvasgomba 11
szarvasgomba 12
szarvasgomba 02
szarvasgomba nyito02
szarvasgomba nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket Twitteren, Tumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

http://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr117632934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.