Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Zsályás, zsenge zöldborsós tészta és eperkrémes, ropogós párnák

2015. április 20. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. április 20.
zsalyasteszta nyito01
         Volt egy rádióm, melyet egy zenei adóra állítottam és nagy megilletődöttséggel hallgattam valamilyen elektromos swinget talán, s miközben hallgatóztam, kinéztem az égbolt szeletére. Aztán a körfolyosós bérház ablakából az utcára tévedt a tekintetem, mely onnan föntről inkább sikátornak tűnt. A szűk utat végig világos macskakő borította, ezen a macskakövön közeledett egy férfi, aki sötét öltönyt viselt s kezében egy bőrtáskát tartott. Aztán hirtelen ott termett előttem ez a férfi, fönt az emeleten, egy pult vagy egy alacsony szekrény állhatott közöttünk és ő egy puha mozdulattal ráfektette táskáját a pultra, aztán áthajolt fölötte, és azt mondta barátságosan: - Meséljen, mi a helyzet. Erre ébredtem korareggel, pedig már három óra is elmúlt, mikor hajnalban elaludtam és most meg így, kialvatlanul lazítottam kissé a redőny lamelláin, hogy lássam, milyen az idő odakinn. Lementem azután a parkba vagy sportpályára, ahogy tetszik, és leültem a Nyúldomb füvébe, hogy olvassak, majd sokkal később arra riadtam, hogy a pályán már futballoznak és a fiúk kiabálva instruálják Misit, hogy "mienk, hozzad, hozzad". Ahogy a fűben feküdtem, a könyv meg a lakás kulcsai ott hányódtak a közelemben, s amikor később elmeséltem ezt a kalandot, hogy odalenn nagykabátban és sapkában aludtam kitekeredve inkognitóban, és az arra járók hajléktalannak hihettek, akkor valaki megjegyezte, hogy azt nem hinné, már persze a lakáskulcsok miatt. Hogy így átaludtam a délelőttöt, nem maradt időm arra a menüre, amelyet még a hét elején aprólékosan elterveztem, s így kitaláltam egy másikat, mely pedig nem is tudom, annyival többet érdemelne, mint hogy csak elmondom róla, miből áll, és hogy a szelíd, friss zöld tésztaragut zsálya, leheletvékonyra szelt füstölt sonka és bors fűszerezi, a könnyű eperkrémes falatok tetejére pedig összezúzott kakukkfűvel elkevert mézet csorgattam.

zsalyasteszta hozzavalok

Hozzávalók:
4 kanál olívaolaj,
1 csokor újhagyma,
1 kis zöld chili,
3 gerezd fokhagyma,
100 g vékonyra szelt füstölt sonka,
250 ml fölkockázott paradicsom,
250 ml mirelit zöldborsó,
250 g tészta,
só, frissen őrölt bors,
egy marék zsályalevél.

Elkészítés:
Vizet forralok, kifőzöm a tésztát, leszűröm, a főzővízből egy pohárnyit megtartok.

Egy öblös serpenyőben fölmelegítek 2 kanál olvívaolajat, hozzáadom a hagymát, kissé megpirítom, hozzáadom a fokhagymát, és átmelegítem. A fölkockázott sonkát a serpenyőbe dobom, megsütöm, a paradicsomot és a borsót is a sonka után öntöm, sózom és borsozom, majd megvárom, míg a borsó kienged és csak egy kicsit megpuhul.

A lecsöpögtetett tésztát a zöldségekre dobom, annyi főzővizet ráöntök, amennyit jónak látok. Legvégül ráteszem a két kanál olívaolajat és az összevágott friss zsályaleveleket. Azonnal tálalom. 

A desszert hozzávalói:
250 g mascarpone,
2-3 evőkanál porcukor,
2x 250 ml eper, 
1 csomag édes tészta (bolti),
2 evőkanál méz, 
½ evőkanál kakukkfű.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítem. Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, kivajazom. A tésztát kihajtom, fölkockázom, megkenem tojással, megszórom egy kis porcukorral, és kisütöm. A mascarponét, a cukrot és egy börgre (250 ml) epret összeturmixolok, a krémet lehűtöm. A kakukkfüvet mozsárban megtöröm, elkeverem a mézzel.
Amikor a tészta kisült, kiveszem, megvárom, hogy kihűljön. Az eperkrémet a tésztácskákra halmozom, a krém tetejére szeletelt epret ültetek és meglocsolom a kakukkfüves mézzel. 
zsalyasteszta 01
zsalyasteszta 02
zsalyasteszta 03
zsalyasteszta 04
zsalyasteszta 05
zsalyasteszta 06
zsalyasteszta 061
zsalyasteszta 08
zsalyasteszta nyito02
zsalyasteszta nyito03
zsalyasteszta 07
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr1007384410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása