Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Szelídgesztenyés libacomb, kardamomos citromkeksz

2015. április 13. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. április 13.
gesztenyes libacomb citromkeksz nyito01
         Levágott két zöld rozmaringágacskát és a szemfogaihoz illesztette, így beszélgetett, mindent így mondott, míg egyszer rászóltam, hogy vegye ki azokat az ágakat a szájából, mert a szavakat nem értem, és ő bárgyú tekintettel nézett rám, és a szájából még mindig a két ágacska meredezett lefelé, mintha rázogatták volna őket finoman, úgy remegtek, miközben kérdezte méltatlankodva, hogy mégis, milyen ágakra gondolok pontosan. Egyébként ezt a mi kiállításunkat ünnepeltük, hogy megnyílt és nem. Kérdezte, pont a rozmaringágas fiatalember, hogy Schrödinger macskája a produkciós itt vagy mi van, de nem, hanem nem lettünk készen, csak kinyitottuk a műtermet, hogy be lehessen jönni, mert a tér már így is szépen működik, csak itt-ott még a lélek nincsen benne. Körülbelül arról beszélgettünk, hogy amikor már majd tényleg megnyitunk, balra egy szobor fog suttogni, középen pedig időalagútból aláhulló irodalom hever szanaszét egy óriási zöld pamlagon. Meg Louis Ck új showjáról meglehetősen hosszan, aztán elmentek mindannyian. Így hát, ott ültem egy lakoma romjai fölött. Az asztal közepén egy kristálykancsó állt, mellette szőlőlevélbe bugyolált vaj, nyitott, félig üres üvegek, aprósütemények morzsái borították az abroszt, én pedig leírtam ide szó szerint, hogy mi történt az ebéd alatt, nem ködösítettem ezúttal. Ha valaki egy nem szokványos ünnepi menüt kíván meg, de nem akar rengeteget állni sehol, különösen a konyhában nem, és mégis azt akarja érezni, hogy a Café Anglais-ban ebédel, akkor tessék majd ezt kipróbálni; lassútűzön puhára párolt libacombokat, melyeket rum, friss gyömbér és fokhagyma jár át, ezeket forgattam végül rozmaringgal, borssal fűszerezett gesztenyés mézbe és mintha Boris Vian írta volna, de tessék elhinni, ez igazi recept. A kávéhoz kardamomos citromkeksz járt, eredetileg néhány darab, de aztán megették az összeset.

gesztenyes libacomb citromkeksz hozzavalok
Libacomb hozzávalói
3-4 hízott libacomb,
vaj, 
só,
bors, 
1 evőkanál szárított rozmaring,
2 cm friss gyömbér,
3 gerezd fokhagyma, 
100 ml rum,
100 ml brandy,
2 rozmaringág,
15 db szelídgesztenye fejenként,
3 evőkanál méz.

Elkészítés
A combokat megmosom. A gyömbért és a fokhagymát egy tálba reszelem, beleszórom a szárított rozmaringot valamint ízlés szerint sót és borsot. A combokat bedörzsölöm a fokhagymás keverékkel, leöntöm a rummal, letakarom, és éjszakára a hűtőbe teszem.

Másnap a sütőt 110 °C-ra előmelegítem. A combokat egy tepsibe teszem, rájuk öntöm a páclevet, vajforgácsokat helyezek rájuk, letakarom fóliával és két-három óra alatt készre párolom a sütőben. 

A gesztenyéket megsütöm, meghámozom. Egy serpenyőben felhevítem a mézet, amikor fölforrt, beledobom a hámozott gesztenyéket és bevonom őket a mézzel. A brandy-t a serpenyőbe öntöm, beledobom a rozmaringágakat, a gesztenyéket megborsozom és enyhén megsózom. Amikor a combok elkészültek, kiemelem őket a zsiradékból, a mézes gesztenyékre helyezem, és bevonom kissé a mézes rozmaringos öntettel. Krumplipürével adom föl.

A kardamomos citromkeksz hozzávalói
220 g vaj,
300 g cukor,
1 tojás,
1 evőkanál citromlé,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
2 evőkanál őrölt kardamom,
1 teáskanál vaníliaeszencia,
½ teáskanál só,
½ teáskanál sütőpor,
300 g liszt.

Az öntethez
8 evőkanál porcukor,
1 evőkanál citromlé,
1 evőkanál reszelt citromhéj,
1 evőkanál tej,
1 teáskanál vaníliaeszencia.

Elkészítés
A sütőt 120 °C-ra előmelegítem. A vajat és a cukrot habosra keverem, a tojást habverővel a vajas cukorhoz dolgozom. A citromlevet, a citromhéjat, a kardamomot, a vaníliát és a sót beleöntöm a tálba és elkeverem. A lisztet elkeverem a sütőporral és a vajas masszához dolgozom. 

A tésztából kis golyókat formálok, tepsibe rendezem őket és 6-7 perc alatt megsütöm. Az öntethez a hozzávalókat összekeverem egy kis tálban, ha nem elég folyékony, öntök még rá citromlevet vagy tejet. A még langyos kekszeket meglocsolom, és hagyom, hogy kihűljenek. A kekszeket légmentesen záró konténerben tárolom.
gesztenyes libacomb citromkeksz 01
gesztenyes libacomb citromkeksz 02gesztenyes libacomb citromkeksz 021gesztenyes libacomb citromkeksz 03gesztenyes libacomb citromkeksz 04
gesztenyes libacomb citromkeksz 05
gesztenyes libacomb citromkeksz nyito02gesztenyes libacomb citromkeksz nyito03
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr467364716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.