Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Banán tatin és egy kéksajtos krém zellerbe töltve

2015. március 17. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat 
2015. március 16.
zeller es tatin nyito01
        Múlt héten azt történt, hogy véletlen követett véletlent, és a véletlen az tudja, micsoda? - kérdezte a zöldségesné. - A Szentlélek másik neve. - felelt magának nevetve. A véletlenek egyszerűen csak keresztülhúzták a számításaimat, nem lett se cikk, se Luxemburg jelentés, se semmi.  Vagyis rosszul mondom, egy reggeli az sikerült, mert egyszer csak kénytelen voltam abbahagyni az írást, kiszédelegni az odúból (ábrándosabban: dolgozószoba), görnyedten és fáradtan, akár egy bányász, a szemem nem engedelmeskedett, az egyik szemhéjam meg-megremegett, mintha dadogna, fázna vagy integetne. De nem aludtam el ekkor még, hanem lementem hajnalban az utcára, ahol a házak ablakai már világítottak. A széles járdát két oldalon lámpák díszítették, cikkcakkban ereszkedtek le a sportpálya mellett, némelyik a fák ágai mögé rejtőzött. Bárhová néztem, a sötétben mindenhol szétszórt, puha fényeket láttam, aztán kiértem a főutcára, ahol a zöldséges kinyitott vagyis akkor még csak pakolt. Éppen egy ronggyal pucolgatta a pultokat, keze fejével, meg egyáltalán érintéssel ellenőrizte, hogy az asztalai rendben vannak-e, én meg addig álldogáltam fölötte, amíg adott kókuszt és tojást. Amikor hazaértem, még mindig nem aludtam el, hanem elkészítettem egy reggelit, melyet gyorsnak nem neveznék, inkább lassú, lassú, gyors-gyors ritmusa lehet, olyasmi, mint Artie Shaw Jeepers Creepersének: egy kéksajtos-diós, enyhén édes krémet töltöttem zellerszárakba és egy megfordított süteményt találtam ki a kávé mellé, amelynek tetejét karamellbe ágyazott kókuszos banán borítja be. 

zeller es tatin hozzavalok
A zellerbe töltött krém hozzávalói:
130 g mascarpone,
80 g kéksajt,
egy marék dió,
egy marék aszalt áfonya,
néhány szem aszalt eper vagy aszalt sárgabarack,
frissen őrölt feketebors, 
4-5 szál zeller.

Elkészítés: A kéksajtot és a mascarponét összedolgozom. A diót apróra vágom, az aszaltgyümölcsöket is felaprítom, a krémsajthoz keverem, majd  a krémet a zellerszárakba töltöm.

A banános-kókuszos sütemény hozzávalói:
A tésztához
128 g liszt,
50 g vaj,
60 ml napraforgóolaj,
½ evőkanál sütőpor,
½ teáskanál só,
130 g cukor,
1 tojás,
80 ml tej,
1 kávéskanál vanília eszencia.

A töltelékhez:
3 banán, felkarikázva,
1 kókusz lereszelve.

A karamellhez
90 g vaj,
220 g cukor,
1 evőkanál citromlé.

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra melegítem elő. A lisztet a sütőport és a sót összeszitálom. Külön edényben összeverem a cukrot a vajjal, hozzáadom a napraforgóolajat és az összetevőket habosra keverem. A liszt felét a vajas cukorhoz vegyítem, beleöntöm a tej felét, összedolgozom az alkatrészeket, majd a megmaradt lisztet is a tálba szórom, a megmaradt tejet hozzáöntöm, és eldolgozom. Beleütöm a tojást, majd beleöntöm a vaníliát is, és lendületes mozdulatokkal a tésztát könnyűre, levegősre keverem.

A banánokat egy 24 cm átmérőjű tortaformába rendezem. Egy serpenyőben fölhevítem a vajat, hozzáöntöm a cukrot és a citromlevet, megvárom, míg a cukor elolvad, majd a karamellt a banánokra öntöm. A karamellre szórom a kókuszreszeléket, ráöntöm a piskótatésztát és a tortát 30-40 perc alatt, alacsony lángon készre sütöm. Megvárom, míg kihűlt, leveszem róla a peremet, megfordítom a tortát és banános részével fölfelé helyezem tortatálra.
zeller es tatin03
zeller es tatin04
zeller es tatin041
zeller es tatin05
zeller es tatin051
zeller es tatin06
zeller es tatin07
zeller es tatin09
zeller es tatin10
zeller es tatin nyito02

Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, vagy azInstagramon és a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr817277907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kilgore.trout 2015.03.17. 23:09:06

Most talaltam ide-nyilvan index-es mindenkeppen meg akartam osztani, hogy nagyon jo! Minden! Az irodalmi resze es a receptek egyarant! Egy oraja ezt olvasom, el vagyok alélva!

napfényposzt · http://napfenyposzt.blog.hu 2015.03.18. 09:20:23

Nagyon boldogok vagyunk! és köszönjük!
süti beállítások módosítása