Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Vadászok csirkéje (Poulet sauté chasseur)

2015. február 21. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2015. február 21.
vadaszcsirke nyito02
         Odáztam az írást, toltam, kiegyensúlyozottan, bátran hátráltam ki a feladatból: majd holnap. Ma van a holnap, a holnap éjszakája. Egy nehéz holnap éjszakája. Szép sorjában elmondom, mi történt. A héten eljött hozzánk egy nő, az a nő, aki kétéveseknek ír meséket itthon, gyorsan elolvastam egy mesekönyvét, röviden ír egy mérges pókról, amelyik nem mindig mérges, csak most lett mérges, mert valaki fölébresztette. Irigykedtem, mert én ilyen vicceket nem tudok, én szürrealistát tudok csak, minduntalan belopakodó metaforákat tudok, összevissza beszélő repülő elefántokat tudok, nagy kék mintákkal a hátukon. Aztán történt, hogy főztem egész nap. Ezen a napon semmi okom nem volt a főzésre, gyakorlásképpen főztem, hogy közben mindenfélék körül foroghassanak a gondolataim. Az asztalon szódavíz ringott egy üvegpohárban, melyet átjártak a napsugarak, s a buborékokat így finom szivárványkéreg vette körül. Ezeknek az apró szivárványgömböknek szomszédságában valaki, egy személy evett és két falat közt ijedten pislogott. Láttam, ahogy lejjebb csúszik a fotelban (a fotelt én szereztem egy árverésen) és rázza az ujjacskáit a szemem előtt, olyan képet vágva, mintha utálna engem, méltatlankodna, de aztán megenyhült, és egy újabb falatot tömött a szájába. Ekkor meg rám ripakodott, ordítozott velem, hogy ezt nem lehet így csinálni, ettől az egésztől, ezektől az érzelmektől itt nem tudja majd egy percre lehunyni a szemét, és én tudtam, hogy színházat játszik, ahhoz nagyon ért, de végül csak elhittem, hogy örömét leli ebben az ebédben.
       Hirtelen ez a felnőtt mese jutott eszembe a képeken látható, vadászatban érintett, de benne nem jártas csirkéről. Francia recept; az étel tényleg nagyon finom, nem az angol finom, mely hozzászokást igényel, hanem a magától értetődően, iparművészetileg, azonnal finom. A poulet sauté chasseur fűszerei a tárkony, a kakukkfű a turbolya, a fehérbor és a brandy. Elkészítése csak látszólag bonyolultabb, mint egy csirkepörkölté: ki-be járnak a serpenyőben az alapanyagok, de végül egy fináléban minden érthető lesz és jóra fordul, és ez megkönnyebbülést jelent nekem, s minden bizonnyal ugyanígy az olvasónak. 

vadaszcsirke hozzavalok
Hozzávalók
4 egész csirkecomb (vagy 4 alsó és 4 felsőcomb),
6 db paradicsom,
300 g gomba,
170 g császárszalonna,
70 g vaj,
olívaolaj, 
5 szem feketebors,
1 babérlevél,
2 fej vöröshagyma, 
2 gerezd fokhagyma,
1 kis csokor petrezselyem,
1 evőkanál szárított tárkony, 
1 evőkanál szárított kakukkfű,
1 kávéskanál turbolya,
250 ml fehérbor,
2 evőkanál brandy. 


A felsőcombokból kiemelem a csontokat. Vizet forralok, a paradicsomokat beledobom, majd amikor már könnyű lehúzni a héjukat, kiveszem őket a lábasból. Két paradicsom héját félreteszek, a többit kidobom, a paradicsomok húsát fölaprítom. A vöröshagymákat és fokhagymagerezdeket megtisztítom, finomra vágom. A gombát meghámozom, szeletekre vágom. A szalonnát fölkockázom.

Elkészítem a szósz alaplevét. Egy sütőben is használható lábasban felhevítek egy kanál olívaolajat, és beledobom a felsőcombokból kiemelt csontokat. Lassú tűzön aranybarnára sütöm őket, többször megfordítom, majd hozzájuk dobom a petrezselyem felét, a tárkony felét, a kakukkfüvet, az egész borsszemeket, a babérlevelet, a megőrzött paradicsomhéjat, három gombaszeletet, néhány kocka hagymát, késhegynyi fokhagymát, csipet sót, majd fölengedem 500 ml vízzel, összekeverem, és beteszem a sütőbe. Alacsony hőfokon addig forralom, amíg körülbelül 300 ml alaplevet kapok.

Amíg az alaplé fő, a szalonnakockákat egy serpenyőbe dobom, és barnára sütöm. A megpirult szalonnákat egy tányérra szedem, a zsírt eltávolítom a serpenyőből, de a serpenyőt nem mosom el. Beledobok egy evőkanál vajat, egy kanál olívaolajat, majd amikor a két anyag összeolvad, beleteszem a csirkerészeket és magas lángon, oldalanként 15 perc alatt barnára sütöm. Kiemelem a csirkerészeket egy tálcára és melegen tartom. Ugyancsak magas lángon összesütöm a gombát, a hagymát és a fokhagymát. Amikor úgy érzem, készen vannak, ezeket is egy tálcára emelem. 

A bort a serpenyőbe öntöm, egy percen át forralom, beleöntöm a sütőből kivett, leszűrt alaplevet, belekeverem a paradicsomot, a brandyt, a megmaradt tárkonyt, a turbolyát, és egy evőkanál összevágott petrezselymet. Egy evőkanál friss petrezselymet meghagyok. Megkóstolom a szószt, ha szükséges, sózom, borsozom. Ha úgy találom, hogy a szósz nem elég sűrű, egy kis vajas liszttel besűrítem. 

Az elkészült szószba visszateszem a félretett szalonnát, csirkerészeket és zöldségeket, a megmaradt friss petrezselymet az ételre szórom. A csirkét friss kenyérrel tálalom.
vadaszcsirke01 
vadaszcsirke02
vadaszcsirke021
vadaszcsirke03
vadaszcsirke nyito01
vadaszcsirke05
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr387195235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.