Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Homárok fűszervajban, paradicsomos vodkás spagettivel

2014. december 28. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. december 27.
homar nyito01
         Barbi felelt a halért. Vagyis, ő elvállalta, hogy megveszi a pisztrángokat, de akkor már a dátumból adódott szinte kötelező erővel, de mindenesetre nagyon nyitottan, nagyon érthetően és demokratikusan, hogy nem maradt eladó pisztráng a városban. A nagy, kék-sárga áruházban, abban, amelyikben az a rendes halas pult is van volt az utolsó bizodalma, ott várakozott a sorban, mely események és homlokegyenest másról folyó beszélgetések közepette finoman haladt, nem mondom, hogy tetű lassan, akkurátusan inkább. Most a helyiség hátsó bejáratában megjelent egy fehérköpenyes fiatalember, kis ideig ott állt az ajtóban, így összpontosított. E pillanatban a férfi szép volt, mintha elfeledte volna, hogy az utolsó három napban szinte semmit nem aludt és hogy emiatt járni se tud, így sétált végig idegen tekintettel a jeges tálcák és konténerek között, mintha ő is csak vásárló volna, aztán az idegen tekintetet újra a sajátjával cserélte föl, összedörzsölte a kezét, majd azt mondta hangosan: - Hát, nem sok mindenünk maradt. Lassan a húgom következett, intett ennek az embernek és megkérdezte, hogy vajon pisztráng, az lesz-e még, a férfi erre a fejét rázta: - Tulajdonképpen csak ponty van, kisasszony. És homár. - mutatott erre a három darabra. Így kért Barbi ettől az embertől homárokat karácsonyra, én pedig megsütöttem őket, hogy végre nyugodtan befejeződhessen az a nap.
         Nem tudom, mennyi kreditem lehet itt, de szeretném, ha elhinné az olvasó, hogy ez a fokhagymás homár recept a hozzá feladott tésztával minden szóba jöhető érzéknek örömet szerez; a fekete vagy türkizkék tányérokra halmozott, vörös páncélba töltött, fokhagymás, zöldvajas, hófehér homárhús látványa majdnem elviselhetetlenül szép. Erről a chilis, enyhén édes ízről együtt a spagettiével, amelyet paradicsomos, hagymás, vodkával fölforralt szószban forgattam meg és tetejére sajt helyett petrezselymes morzsát szórtam, egyszerűen csak az jutott eszembe, hogy ez már túl sok, nem szabadna ilyesmiben az embernek részesülnie, mert mi lesz, ha holnap is vágyik majd ugyanerre, s úgy találja esetleg, hogy nem tud élni tovább ilyen hatások nélkül, akkor aztán törheti a fejét, hogyan oldja ezt meg. A homár illata másnap is érződött a tűzhely körül, s bár még nem tudtam, mit fogok írni a recept elé, abban majdnem biztos voltam, hogy valami túlzót és kedveset, egyszerűen azért, mert akarom tudatni mindenkivel, hogy ez a rákvacsora az egyik legjobb dolog, ami egy emberrel megtörténhet.

homar hozzavalok
Hozzávalók:

A homárhoz
3-4 egész homár,
2 nagy chili,
só, 
1-2 gerezd fokhagyma,
1 kis csokor petrezselyem,
100-120 g vaj.

Elkészítés:
A homárokat megfőzöm, félbevágom, emésztőcsatornáikat és gyomrukat eltávolítom. Az ollókat leveszem, majd az ollók páncélját összetöröm és amennyire lehet, eltávolítom a húsról.

A chilit fölkarikázom, a fokhagymát összezúzom, a petrezselymet apróra vágom, majd mindezt egy mozsárba dobom, és ízlés szerint megsózom, majd pasztává zúzom.

A homárokat valamint az ollókat megkenem a fűszervajjal, majd előmelegített sütőben, először vajas oldalukkal lefelé sütöm 6-7 percen át. Később fordítok rajtuk, és 3-4 percig a páncéljukon is hagyom sülni őket. A fűszervajas homárokat paradicsomos tésztával tálalom.

A tésztához
300 g spagetti,
1 fej vöröshagyma,
olívaolaj,
só, bors,
2-3 gerezd fokhagyma,
Tabasco szósz,
1-2 teáskanál olaj,
vodka,
konzervparadicsom,
kevés víz,
zsemlemorzsa,
1 csokor petrezselyem, 
1 teáskanál reszelt zeller.

Elkészítés: 
A hagymát apróra vágom, olívaolajon megfuttatom, sózom, borsozom, hozzáadom a lereszelt fokhagymát, mindezt enyhén karamellizálom. Ekkor ízlés szerint Tabasco szószt öntök a serpenyőbe, megcukrozom, hozzáadom a zellert. Megöntözöm a vodkával, megvárom, míg az alkohol ereje elforr, rádobom a paradicsomot, kis vizet öntök hozzá, fölforralom, és 6-8 perc alatt készre párolom.

Kis olajon megpirítom a zsemlemorzsát, megsózom, megborsozom, hozzáadom az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Kifőzöm a tésztát, összekeverem a szósszal, petrezselymes zsemlemorzsát hintek rá. 
homar 00
homar 021
homar 01
homar 023
homar 02
homar 011
homar 03
homar nyito02
homar nyito03
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr737016287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sellőlány 2015.10.20. 07:41:21

Nem értem, miért csak most találtam rád/ rátok... Élvezettel olvasok minden szót (Boris Vian-i hangulat) és receptet, bámulom a fotókat, egyszerre minden érzékre ható élmény, ami külön-külön is művészi értékű. Kérlek, informálj, ha lesz még bármi publikus megjelenésetek... Sajnos a Mese van-ról jól lemaradtam.
süti beállítások módosítása