Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Csirke fokhagymaszószban

2014. december 16. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. december 15.
csirke nyito01
         Háromszáz főre főztem és az utolsó falat is nyomtalanul eltűnt tegnap. Azt hittem, a fogadáson minden vendéggel tudok majd beszélgetni, de nekem, mióta élek (de nem ezért), se időérzékem nincs, szociometriából is lehetnék jobb nyugodtan, és kevésbé kellene hallgatnom a kínaira, aki azt kérdezte nem olyan régen: - hányan vagytok ti? Tízmillióan, plusz, mínusz, mondtam, ő pedig megnyugodott, hogy itt akkor mindenki ismer mindenkit. De tegnap kiderült, hogy én nem ismerek mindenkit, törekedtem az ismerkedésre, de jobban kell törekednem, ezt mondhatjuk. Holnap megmutatom a fogadás képeit, ma csak a Luca napi menüt említem meg, csupa szerencsesütemény volt az asztalon, apró szemű magvak és gyümölcsök és fokhagyma és pezsgő. Az előbbi a gazdagságot hozza, az utóbbi távol tartja a rosszat, a pezsgő pedig, nos a pezsgő az csak pezsgő, a túlzott realitásérzéket gátolja, azt tapasztaltam. A citromkrémes máktortát és rozmaringos sült mandulát már elmondtam korábban, így mára kölcsönkértem egy fokhagymás receptet, egy nagyon fokhagymás csirkéért. Jó lesz ez? Távol tartja a gonoszt. Elkészítéséhez két fej fokhagyma szükséges, egészben érdemes megsütni a gerezdeket, s így a fokhagyma minden erénye a szószba kerül. Amikor betettem a lábam Angliába, és először kis, fehérkés kolbászkákat adtak föl nekem, répás szószban, azt nemhogy nem értettem, hanem egyszerűen csak nem akartam látni ilyet többé a tányéromon. De amikor sokkal később, egy napon megéheztem, még mindig Angliában, és azon gondolkodtam, hogy mit ennék szívesen, egy olyan kolbászkák répás szószban jutottak az eszembe, melyek kissé édesek és finoman fűszerezettek s addigra már gyöngéden is éreztem irántuk. Ennek a csirkének a kinézete ne tévesszen meg senkit, kérem, nincs benne semmi magyaros, de semmi, ezt szeretném elmondani. Bár vezető fűszere a kakukkfű, a francia vonal sem jellemzi, annál egyszerűbb ízű: angol. Fokhagymás, édes, fehérboros angol íze van, a szó legnemesebb értelmében véve.  

csirke hozzavalok Hozzávalók: 

2 evőkanál olívaolaj,
csirkerészek,
só, bors,
20-22 gerezd fokhagyma (2 fej körülbelül) héjától megtisztítva,
2 evőkanál liszt,
200 ml száraz fehérbor,
250 ml csirkeleves,
¾ teáskanál szárított kakukkfű,
2 evőkanál vaj. 

A csirkerészeket megmosom, a vizet leitatom, a darabokat megsózom, megborsozom. Az olajat egy nagy serpenyőben felforrósítom, a csirkét hirtelen aranybarnára sütöm, majd kiemelem a serpenyőből. 

A serpenyőbe dobom a fokhagymát, és mérsékelt lángon, körülbelül 3 perc alatt enyhén megbarnítom. A lisztet a fokhagymára szórom, elkeverem, majd visszateszem a csirkerészeket, és körülbelül 15-20 perc alatt készre sütöm. 

Amikor a csirke megsült, kiveszem a serpenyőből, a hagymákhoz adom a bort, kissé elforralom. Hozzáöntöm a levest, beledobom a kakukkfüvet és sót, borsot, ha szükséges. Megvárom, míg a szósz besűrűsödik, leveszem a tűzről és hozzákeverem a vajat. Megkóstolom a fokhagymaszószt, fűszerezem, ha szükséges, visszateszem a csirkerészeket a serpenyőbe és összekeverem a szósszal. Friss kenyérrel tálalom.
csirke 01
csirke 02
csirke nyito03
csirke nyito02
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr506986275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása