Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Articsóka

2014. november 23. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. november 23.
articsoka nyito02
          Nézzünk akkor egy előételt, melyért huszonnégy dollárt fizetnek New Yorkban - írom le. - Ennyit az irodalomról – gondolom bosszúsan. A harmadik csészét is fenékig ürítem a felvizezett teából, aztán egy sütemény morzsáit kezdem fölszedegetni, közben belebámulok a kanna alján sötétlő tóba. A tea kicseppenő sárga foltokat hagy körben a papírlapokon, amíg a szem ellát, ledisznózott könyvek hányódnak szanaszét. Egy üzenet áll kinyitva előttem, egy kérés vagy micsoda: - Kellene nekem egy történet – írja az illető – mindegy, miről – mondja. – A darab kezdődjön egy kis bajjal, melyet mindjárt bonyolítson egy nagyobb… pregnánsan, szikáran de óvatosan. A baj nőjön meg, sőt adódjanak hozzá további bajok, heverjen minden romokban nyugodtan, a cselekmény egy katasztrófában tetőzzön, aztán minden oldódjon meg úgyszólván egy mondat alatt, melyen én – érti itt az üzenő önmagát – sírósra röhöghetem magam. – Erre mit tudjak én neki válaszolni? – kérdezem ezt magamtól, mástól nemigen tudnám, hajnali három óra van. A huszonnégy dollárt egyébként az articsóka-majonézszósz hors d’oeuvre-ért kérik New Yorkban, jogosan. Az articsóka szíve csodálatos, a védő pihék alatta tündöklő és gyönge, csak a szív és a szív közeli hús, pontosabban a levelek mint kis kanalak végén függő finom milliméterek ehetők belőle. A telezabálás egészen egyszerűen nem jöhet szóba: az articsóka egy társasági előétel, hárommondatonként egy falat. Kevés vízben érdemes megpárolni, együtt a fokhagymával, ahogyan a receptben írom. A párolt fokhagyma azután a majonézbe kerül, a szósz, amely az articsókát kiegészíti a citrommal és reszelt citromhéjjal lesz tökéletes. Adtam föl hozzá egy desszertet, kérem, értse meg mindenki, nem volt más választásom, nincs most érkezésem ennél bonyolultabb édességre, már így sem alszom, ez pedig itt hetven másodperc alatt készült el. Egy csokoládés mikrohullámú desszert, tessék nyugodtan kipróbálni, a maga nemében egészen kitűnő.

articsoka hozzavalok
Hozzávalók: 
Fejenként legalább egy articsóka,
egy fej fokhagyma, 
citrom,
1 teáskanál citromhéj (kezeletlen citromból),
2 tojássárgája, 
só,
fehérbors,
körülbelül 240 ml olívaolaj. 

Elkészítés
Az articsókák szárát és csúcsát lemetszem, a pikkelyek száraz végét levágom. A fejeket megmosom, egy lábasba állítom, vizet öntök alájuk, annyit, hogy az alsó harmadukat lepje csak el. A vízhez egy fej fokhagymát adok, citromlével és kis sóval ízesítem. A vizet felforralom, majd leveszem a lángot és az articsókákat 30-35 perc alatt készre párolom. 

A majonézhez fölmelegítek egy tálat, beleütöm két tojás sárgáját, sót, fehérborsot, citromhéjat, néhány csepp citromlevet adok hozzá, összekeverem, majd folytonos keverés mellett cseppenként hozzáadom az olajat. 

Amikor az articsókák készen vannak, kiveszem őket a vízből, és hagyom kihűlni. A megpárolt fokhagymákból öt gerezdet péppé török, a majonézhez keverem, és adok hozzá még egy evőkanál citromlevet is. Az articsókákat levelekre szedem, a végükön lévő húst a majonézbe mártom.

A desszert hozzávalói (1 csészéhez):
32 g finomliszt, 
2 evőkanál kakaópor,
¼ teáskanál sütőpor,
3 evőkanál kristálycukor,
1/8 teáskanál só,
3 evőkanál feketekávé,
50 ml tej,
2 evőkanál napraforgóolaj,
1 evőkanál mogyoróvaj 1 evőkanál porcukorral elkeverve.

Elkészítés
A száraz hozzávalókat összekeverem egy kis tálban, hozzáadom a tejet, a kávét és a napraforgóolajat. A masszát egy bögrébe töltöm, közepébe teszem a mogyoróvajat (vagy a Nutellát). Mikrohullámú sütőben, 950 watton, 70 másodperc alatt készre sütöm.
articsoka 01
articsoka 02
articsoka 03
articsoka 05
articsoka 04
articsoka nyito01
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr696925975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása