Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Baszk torta

2014. augusztus 16. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Nagyvárosi nő megosztaná rovat
2014. augusztus 16.
baszktorta nyito01
         Eszembe jutott Zelma levele Bécsből, rögtön azután pedig eszembe jutott az ő baszk tortája, és elmosolyodtam, bólintottam, csak úgy magamnak, aztán fölemeltem a fejemet és rámosolyogtam a gyönyörű sárgaréz csillárra, a csillár öt kristály kelyhére, és akkor mondtam, hogy én az európai felvilágosodás tisztelője vagyok, ugyanaz a szisztéma van a fejemben, mint Goethének vagy Mozartnak, nem kell nyugtalankodni. Azt nem tudom, hogy egyáltalán aggódott-e bárki bármennyire is a fejemben lévő szisztémák miatt, mindenesetre az asztal körül ülők elnevették magukat. Később jónak láttam elmesélni azt a történetet, amelyiket a levélben olvastam. Hogy Zelma még fiatalkorában beleszeretett egy férfiba, aki a Bécsi Egyetemen tanított, ezüstveretes sétabotot hordott és naponta kétszer váltott inget, az egyiket reggel vette föl, a másikat este. Zelma sütött neki egy baszk tortát, abból ettek vasárnap délután a biedermeier bútorral berendezett, virággal díszített szobában, aztán már útban kifelé, az ajtónál a férfi egyszer csak megfordult, és azt mondta Zelmának szigorúan: - Maga az enyém. Ezt vegye tudomásul. Tudomásul vettem, felelte neki Zelma vidáman. Jöjjön be az irodámba szerdán, kérem. Bemegyek, kérem. És legyen nagyon szép. Szép leszek, kérem. Imádjon engem, kérem. Imádom, kérem. Hozzon ebből a tortából, ha marad. Hozok, kérem.
         Éppen egy tortára volt szükségem. Ami nem soklapos vagy egyéb, bonyolult dolog, egy szimpla torta, finom, inkább pite, mint torta, egy tortának látszó pite, ezért jutott eszembe Zelma. Ez a baszk torta az egyszerű sütemények közé tartozik, mint a rácsos pite, de a tésztája elsőrangú, nem viccelek, ezt érdemes más pitealapnak is meggyúrni. A tortába cseresznyedzsemet vagy szilvalekvárt kennek, és hogy harmadnapra sem szárad ki, azt a vele együtt sütött sűrű vaníliás mandulakrémnek tudhatjuk be.

baszktorta hozzavalok
Hozzávalók: 
Tésztához: 
400 g finomliszt
1 teáskanál reszelt citromhéj,
55 g darált mandula,
160g finomkristálycukor,
1 tojás,
1 tojássárgája,
negyed teáskanál vaníliakivonat,
150 puha, sótlan vaj. 

Töltelékhez:
6 tojássárgája,
185 g finomkristálycukor,
60 g finomliszt,
55 g darált mandula,
1 liter tej,
4 vaníliarúd,
4 evőkanál sűrű szilvalekvár,
1 tojás kissé felverve. 

A citromhéjat, a mandulát és a lisztet összekeverem, a munkalapra öntöm, közepébe lyukat simítok. A cukrot a tojást, a tojássárgáját, a vaníliát és a megolvasztott vajat a lyukba öntöm, majd belülről a halom széle felé haladva a hozzávalókat összedolgozom. Az elkészült tésztát fóliába csomagolom, és harminc percre hűtőszekrénybe teszem. 

A mandulakrémhez a tojásokat és a cukrot habosra keverem. Beleszitálom a lisztet, beleöntöm az őrölt mandulát, és alaposan összedolgozom. A tejet egy lábasba öntöm. A vaníliarudakat félbevágom, majd hosszában is bemetszem a babokat, belsejüket kikaparom, és a hüvelyekkel együtt a tejhez adom. A tejet fölforralom, leveszem a tűzről, és a folyamatosan kevergetett tojássárgájára szűröm. A masszát átöntöm egy tiszta lábasba, és sűrű krémmé főzöm. 

A tészta kétharmadát akkorára nyújtom, hogy egy 25 cm átmérőjű tortaformát kibéleljen. A fölösleges tésztát levágom. A tortaformát 10 percre visszateszem a hűtőbe. A sütőt 180 °C-ra melegítem elő. A tortalapot megkenem a lekvárral, ráöntöm a krémet, a maradék tésztából kör alakú lapot nyújtok, és a krém tetejére helyezem. A torta peremén összedolgozom a tésztát, majd az teljes tetőt bekenem a kissé felvert tojással. A tortát negyven perc alatt készre sütöm, majd mielőtt felszegem, hagyom kihűlni.
baszktorta02
baszktorta03
baszktorta04
baszktorta05
baszktorta06
baszktorta07
Fotó és szöveg: Keresztesi Judit
Szerkesztette: Keresztesi Barbara

Itt iratkozhatsz fel a hírlevelünkre, vagy követheted a bejegyzéseinket TwitterenTumblr-ön, Facebookon, a fotóinkat pedig a Pinteresten is megtalálod.

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr586609743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása