Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. november 15.
Múlt héten elidétlenkedtünk egy sütőtökös kekszet, és úgy éreztük, hogy ideje volna hozni valami kézzelfogható teljesítményt helyette. Íme. Komolyan kell beszélnünk: ez a recept nem egyszerűen egy sütőtökös kekszet ad ki, hanem azt a sütőtökös kekszet, amelyet születése óta minden nő és férfi keres a Földön. Az alapízt szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, fahéj, feketebors, szerecsendió egészítik ki, a keksz diós, zabpelyhes, nem nagyon cukros, és nem is túlságosan nem az. A süteményhez még múlt vasárnap, a bolhapiacon választottam egy krémszín foltokkal díszített, magasfényű kerámiavázát, amelybe a húgom később jónak látott beletömni egy zöld műtollboát, és a váza meg a boa most együtt élnek boldogan, amíg meg nem halnak. Végül ehhez a kombinált tárgyhoz igazodva rendeztem be a fotózás helyszínét. Kérek mindenkit, akibe szorult egy szemernyi kalandvágy, próbálja ki ezt a kekszet.
Hozzávalók:
250 g liszt,
135 g zabpehely,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 teáskanál őrölt fahéj,
késhegynyi őrölt feketebors,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
késhegynyi gyömbérpor,
késhegynyi őrölt szerecsendió,
1/8 teáskanál őrölt szegfűbors,
1 kávéskanál só,
226 g puha vaj,
200 g kristálycukor,
200 g barna nádcukor,
245 g sült sütőtök,
1 tojás,
2 teáskanál vanília esszencia,
120 g durvára vágott dió,
30 - 75 g (ízlés szerint) mazsola.
Előmelegítem a sütőt 180 oC fokra. Egy tálban összekeverem a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. Egy másik tálban habosra keverem a vajat és a kétféle cukrot. Hozzáadom a sütőtökpürét, a vaníliát és az enyhén, villával felvert tojást, s az alapanyagokat krémesre keverem. Fokozatosan a masszához adagolom a lisztet, s csak végül szórom bele a diót és az ízlés szerinti mennyiségű mazsolát. A tésztát egy órán át hűtőszekrényben pihentetem. A tepsibe sütőpapírt szabok, a tésztából kis gombócokat formázok, és ezeket egymástól 5-6 centiméter távolságra a tepsibe helyezem. A tészta nem terül a sütőben, így a gombócokat kézzel kissé meglapogatom. A tepsit beteszem a sütőbe, és a kekszeket 15-17 perc alatt készre sütöm. A sütőből kivéve hagyom őket kihűlni, hogy megszilárduljanak.
Szia
Barbi
Fotó: Keresztesi Judit
Százharminchét nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.
Mi készült itt az elmúlt három napban?
Kétszázhuszonhetedik nap: Világító kisházak
Kétszázhuszonhatodik nap: Kopogtató színes gömbökből
Kétszázhuszonötödik nap: Téli ajándékdobozok
>>> Következő nap
A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.