Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Kétszázhuszonnyolcadik nap: Sütőtökkekszek (2)

2013. november 16. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat – 2013. november 15. 
sutotokkeksz nyito03
         Múlt héten elidétlenkedtünk egy sütőtökös kekszet, és úgy éreztük, hogy ideje volna hozni valami kézzelfogható teljesítményt helyette. Íme. Komolyan kell beszélnünk: ez a recept nem egyszerűen egy sütőtökös kekszet ad ki, hanem azt a sütőtökös kekszet, amelyet születése óta minden nő és férfi keres a Földön. Az alapízt szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, fahéj, feketebors, szerecsendió egészítik ki, a keksz diós, zabpelyhes, nem nagyon cukros, és nem is túlságosan nem az. A süteményhez még múlt vasárnap, a bolhapiacon választottam egy krémszín foltokkal díszített, magasfényű kerámiavázát, amelybe a húgom később jónak látott beletömni egy zöld műtollboát, és a váza meg a boa most együtt élnek boldogan, amíg meg nem halnak. Végül ehhez a kombinált tárgyhoz igazodva rendeztem be a fotózás helyszínét. Kérek mindenkit, akibe szorult egy szemernyi kalandvágy, próbálja ki ezt a kekszet.

sutotokkeksz 01
Hozzávalók: 
250 g liszt, 
135 g zabpehely, 
1 teáskanál szódabikarbóna, 
1 teáskanál őrölt fahéj, 
késhegynyi őrölt feketebors,
késhegynyi őrölt szegfűszeg, 
késhegynyi gyömbérpor, 
késhegynyi őrölt szerecsendió, 
1/8 teáskanál őrölt szegfűbors, 
1 kávéskanál só, 
226 g puha vaj, 
200 g kristálycukor, 
200 g barna nádcukor, 
245 g sült sütőtök, 
1 tojás, 
2 teáskanál vanília esszencia, 
120 g durvára vágott dió, 
30 - 75 g (ízlés szerint) mazsola. 
sutotokkeksz 011
sutotokkeksz 012
sutotokkeksz 02
sutotokkeksz 051sutotokkeksz 05sutotokkeksz nyito01
Előmelegítem a sütőt 180 oC fokra. Egy tálban összekeverem a lisztet, a zabpelyhet, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket. Egy másik tálban habosra keverem a vajat és a kétféle cukrot. Hozzáadom a sütőtökpürét, a vaníliát és az enyhén, villával felvert tojást, s az alapanyagokat krémesre keverem. Fokozatosan a masszához adagolom a lisztet, s csak végül szórom bele a diót és az ízlés szerinti mennyiségű mazsolát. A tésztát egy órán át hűtőszekrényben pihentetem. A tepsibe sütőpapírt szabok, a tésztából kis gombócokat formázok, és ezeket egymástól 5-6 centiméter távolságra a tepsibe helyezem. A tészta nem terül a sütőben, így a gombócokat kézzel kissé meglapogatom. A tepsit beteszem a sütőbe, és a kekszeket 15-17 perc alatt készre sütöm. A sütőből kivéve hagyom őket kihűlni, hogy megszilárduljanak. 

sutotokkeksz nyito02
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Százharminchét nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Kétszázhuszonhetedik nap: Világító kisházak
Kétszázhuszonhatodik nap: Kopogtató színes gömbökből
Kétszázhuszonötödik nap: Téli ajándékdobozok

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr245636603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása