Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Kétszázkilencedik nap: Karamellalmák

2013. október 31. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 27.
karamell alma nyito02
         Van egy szerepíró díványom, azon ülök két hete minden nap hajnalig. Ülésenként háromezer szó eredeti szöveget vár el az elváró, és ez sok betű köztünk szólva. Nincs abban semmi különös ezért, azt hiszem, hogy ezen a majdnem reggeli órán, amely nekem most a munka után, nehezen rendeződnek a gondolatok a karamellalmák köré. Ehelyett Rabo Karabekian tolakodott a képzelgés homlokterébe és Clive Owen, azután Jamie Cullum, ... I'm an expert on Shakespeare and that's a hell of a lot, papappap tararararade ebből a társaságból csakugyan semmi hasznom ennek a bejegyzésnek viszonylatában. 
        Elmondom, hogy mit látok a képen alapfokon, ez az ötletem támadt. Látom az almákat elsősorban, nagyon szépek, ádáz édesség illúzióját keltik. Nem szabad azonban, hogy ez bárkit megtévesszen vagy eltántorítson; a karamellből és a valamivel kevesebb fehércsokoládéból képződő burok alatt egy-egy harminckalóriás, (hét gramm szénhidráttartalmú), egész, piros, könnyű, régi vágású, tökéletes alma lakozik. 

karamell alma hozzavalok
Hozzávalók:
10 db kisméretű alma,
10 db spatula.

A karamellhez:
420 g kristálycukor,
225 g vaj,
480 ml (470 g ) sűrű tejszín (22%-os),
465 g virágméz,
1 teáskanál vaníliaesszencia.

A csokoládébevonathoz:
½ tábla fehércsokoládé,
½ tábla tejcsokoládé.

Továbbá:
mák, aszalt vörösáfonya,
sós perec, mandulapehely
zabpehely, dió,
a fehér- és tejcsokoládé-tábla másik fele.
karamell alma 01
karamell alma 02
karamell alma 03
karamell alma 04
karamell alma 05
Alaposan megmosom az almákat. Leszedem a szárukat és a spatulákat függőlegesen a közepükbe szúrom, majd az almákat félreteszem. Két kisebb tepsit kivajazok, előkészítem a helyüket a hűtőszekrényben.
Elkészítem a karamellkrémet. A cukrot a vajat, a mézet és a tejszín felét egy lábasba vagy serpenyőbe teszem, és közepes lángon felforralom. Hozzáadom a tejszín másik felét, és folyamatos kevergetés közben tovább forralom körülbelül 20-25 percen át. A karamellt 116 ºC-ra hevítem, vagy ha nincs termométerem, akkor a puhalabda állapotot próbálom elérni. (Egy csészébe nagyon hideg vizet teszek. Ebbe csöpögtetek a karamellből, és ha néhány pillanat múlva puha labdává tudom gyúrni az ujjaimmal, a karamellt késznek tekintem.) Lehúzom a tűzről. Hozzáadom a vaníliát. Áttöltöm egy hideg edénybe a krémet, és hagyom hűlni 10-15 percen át. Az almákat belemerítem a krémbe, kicsit megdöntöm őket és forgatom, majd lecsepegtetem a felesleget, végül beleállítom a kivajazott tepsibe, és félórára a hűtőszekrénybe teszem. 
Előkészítem a feltéteket. A perecet, a diót, az áfonyát és a fél-fél tábla csokoládét apróra vágom és kis tálakba teszem. A fehér csokoládét gőzfürdő felett megolvasztom, és egy szilikonspatula segítségével körben az almákra kenem. Készítek áfonyás mákos, fehér csokis, vagy sóspereces, mandulapelyhes almákat is. A tejcsokoládéval ugyanígy járok el. A kész almákat hűtőszekrényben tárolom.
karamell alma 06
karamell alma nyito01
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit és Fischer Tamás

Százötvenhét nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Kétszáznyolcadik nap: Őszi asztal
Kétszázhetedik nap: Boszorkányujjkeksz
Kétszázhatodik nap: Kalapos jelmez - 1. rész

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr215607989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása