Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Százkilencvennegyedik nap: Sütőtökös habcsókpite

2013. október 13. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 12. 
sutotok pavlova nyito02
         Ez a poszt a tegnapi folytatása, a sütőtök édes változatát mutatja be. A neve egy rajzfilmfiguráéra emlékeztet. Szeretném, ha tudnánk, honnan indultunk: nem ettem sütőtököt. Kényszer alatt sem. Ez az után történt, hogy egy kanál tökpürét a falra köptem, de akkoriban kopasz voltam és fogatlan, rosszul szabott kezeslábasban, egy ilyen külsejű egyéntől nem lehet rendesebb viselkedésre számítani. A kapcsolatot óvatosan vettem fel újra a sütőtökkel, amelynek húsa a főtt répáéra hasonlít, a színe is olyan, és tudjuk pontosan, hogy ez mit jelent. Először egy tökkenyeret próbáltam ki, de ez valójában nem ér, mert benne a tök nem látható és nem is érezhető, a fesztiválokon is mindenki csak mézes süteményként emlegette. Ez a mostani édesség felnőtteknek való. A River Cottage-os Hugh Fearnley-Whittingstalltól származik, aki művész, ellentétben Gordon Ramsayvel, aki pedig iparos, s kinek receptjei kiszámíthatóan kifogástalanok, de Hugh F-W ételei képzőművészeti alkotások, érzékszervekre gyakorolt hatásuk kis híján elviselhetetlen. Ebben a receptben a habcsókok az enyhén linzeres, édes pitetésztába töltött almás-vajas sütőtökkrém felszínén billegnek. Nem is tudom, ez a kifinomultan komponált desszert, földi értelemben, egyszerűen csak nem normális dolog.  

sutotok pavlova hozzavalok
A töltelék hozzávalói:
1 kg sütőtök,
4 evőkanál vaj,
75 g barnacukor,
szerecsendió,
½ teáskanál fahéj,
½ teáskanál gyömbér,
csipet só,
két zöldalma,
5 tojás,
100 ml sűrű tejszín,
300 g kristálycukor.

A tésztához:
450 g liszt,
140 g porcukor,
csipet só,
225 g hideg vaj,
2 tojás sárgája.
sutotok pavlova 01
sutotok pavlova 02
sutotok pavlova 03
         Előző nap elkészítem a pitetésztát: a lisztet, a cukrot, a porcukrot valamint sót egy aprítógépbe teszem, és összekeverem. Beleteszem a felkockázott hideg vajat, és addig keverem, amíg homogén nem lesz. Hozzáöntöm a tojássárgáját, és ha szükséges, még egy kis hideg vizet öntök a masszához, majd addig keverem, amíg összeáll a tészta. A robotgépet néhányszor megállítom, és egy spatulával letolom a tésztát az edény oldaláról. A tésztából lisztes kézzel gombócot formázok, fóliába csavarom, és egy éjszakára hűtőszekrénybe teszem.
         A sütőt 180 oC-ra melegítem elő. Megmosom és kettévágom a sütőtököt, kikanalazom a magjait. A tököket egy tepsibe teszem, mindkettőbe vajat és egy evőkanál barnacukrot kanalazok. Egyujjnyi vizet öntök a tepsibe, letakarom alufóliával, és egy óra alatt puhára sütöm. Hagyom kihűlni, és másnapig hűtőszekrénybe teszem. Másnap előveszem a tésztát és egy nagy pitetálat. A sütőt 180 oC-ra melegítem elő. A tésztát fél órán át hagyom puhulni szobahőmérsékleten, majd a nyújtódeszkára sütőpapírt fektetek, jól belisztezem, és a tésztát egy akkora körre nyújtom, amely kissé túlnyúlik a pitetál szélén. A pitehéjba kör alakú sütőpapírt szabok, és megtöltöm szárazbabbal. 20 percen át sütöm, majd kikanalazom belőle a nehezéket, és kiszedem a sütőpapírt is, majd 150 oC-on további 10 percig sütöm. Amíg a pitehéj sül, az almákat meghámozom és nagyon kevés vízen puhára párolom. Végül egy botmixerrel pürévé zúzom. Az előző napon megsütött tök húsát egy nagyobb tálba kanalazom, hozzáadom az almapürét, a fűszereket és a sót is, majd az összetevőket alaposan elkeverem. A tojásokat különválasztom, a sárgákhoz adom a maradék barna cukrot és a tejszínt. A tojásmasszát a püréhez keverem és a keveréket a pitébe töltöm. Felületét elegyengetem egy spatulával.
         A tojásfehérjét nagyon kemény habbá verem a kristálycukorral. A krémet ráadagolom a pite tetejére. 150 oC-on, 45 perc alatt a habot világos aranyszínűre sütöm. 
sutotok pavlova nyito03
sutotok pavlova nyito01
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Százhetvenegy nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Százkilencvenharmadik nap: Chilivel, rozmaringgal és fokhagymával sült sütőtök
Százkilencvenkettedik nap: Süteményes dobozok
Százkilencvenegyedik nap: Almás keksz

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr185565807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása