Készítette: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 9.
A pszichológia modulon belül volt egy relaxációs terápiák gyakorlat, amelynek egyik tárgya az autogén tréning. A tanulás része, s egyben fő szabálya, hogy a hallgatók behunyt szemmel fekszenek a padlón, a doktor pedig alfába instruálja őket. Egy autogén tréning órának háromféle résztvevője lehet normálisan, az alfán túli, az alfán inneni és az alfában lévő. Az alfán túliak horkolnak, az a bajuk. Régi rémálma teljesül ilyenkor az embernek, hat pasas húzza a lóbőrt mellette, lágyabban és erőteljesebben, D-moll, A-dúr süpsüpsüp, hrrrr-hööööö negyven percen át. Az egyetemen soha nem voltam alfa közelében, külső igyekezettel pedig csak egyszer; valami varázsló varázsolt bele engem, a hadonászó karjától fáradtam el, mintegy megadtam magam neki, ekkor indultak el a színes rajzfilmvirágok a szemem előtt. Külön személyiségekkel felruházva nevettek és táncoltak, mint egy bármilyen történet Disney feldolgozásában, egy merő virágfelvonulás lett az élet. Legalább tudjuk, hogy ilyen sötét gondolatok lappanganak a tudatom mélyén. Sajnos a kontroll, mely alatt az univerzumot tartom, ritkán enged lazítani. Az alternatív terápiák közé tartozik a fehérborok biztos vonalvezetésű használata, illetve a jóga a konyhában. Ha kekszet sütök és közben megnézem Az ötödik elemet, az megnyugtat engem. Kölcsönadtam ezt a módszert, tegnap Barbi sütött kekszet és nézte meg Az ötödik elemet. Egy szellemes és szép, nem linzeralapú almás teasüteményt próbált ki, amely az enyhén fűszeres, kissé sós pitetésztájúak közül való.
Hozzávalók:
11 dkg hideg vaj,
14 dkg liszt,
3 evőkanál kristálycukor,
1 teáskanál sütőpor,
½ teáskanál só,
60 ml jéghideg víz.
A töltelékhez:
1 nagyobb alma,
50 g kristálycukor,
1 teáskanál fahéj,
csipet só,
szerecsendió.
A tésztát előző nap elkészítem. A felkockázott vajat, a sót, a cukrot, a sütőport és a lisztet egy aprítógépbe teszem, és két-három fordulattal morzsává zúzom, majd hozzáöntöm a hidegvizet, és addig keverem, amíg egy tésztagolyóvá áll össze. Felületét kissé belisztezem, fóliába tekerem, és egy napra hűtőszekrénybe teszem.
A sütőt 180 oC fokra melegítem elő. A kristálycukrot, a szerecsendiót, a fahéjat és a sót összekeverem egy kis tálban. Az almát meghámozom, kimagozom és negyedekbe vágom. A gyúródeszkát meglisztezem, a tésztát vékonyra nyújtom. Egy körülbelül 9 cm átmérőjű pohárral köröket szaggatok a tésztából, a maradékot újranyújtom és újraszaggatom. A körök felére vékonyra szelt almákat fektetek. Megszórom a fűszeres cukorral és befedem egy másik tésztakörrel. A széleket körben villával összenyomom. A közepére felül egy kis ikszet metszek. 20-30 percen át világos aranyszínűre sütöm a kekszeket.
Szia
Barbi
Fotó: Keresztesi Judit
Százhetvennégy nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.
Mi készült itt az elmúlt három napban?
Százkilencvenedik nap: A kukucskáló
Száznyolcvankilencedik nap: Karamell popcorn
Száznyolcvannyolcadik nap: Gorgonzolás sült körte
>>> Következő nap
A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.