Recept: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 1.
Tegnap lementem az erdőbe. Vajon sokan elmondhatják, hogy a liftből egy erdőbe lépnek ki? Vagy be? Találkoztam az úton egy lánnyal, akivel futó az ismeretségünk, de beszélgetni megállunk, megbízható káderek vagyunk, egyikünkből sem lehetne kiverni a másik nevét, mert arról tényleg fogalmunk sincs. Ő mondta, hogy úgy hallotta, a szilva remekül megy a fehér csokoládéval. Később elmeséltem ezt a találkozást Barbinak csak úgy, tízből legfeljebb egy négyes pletykának szánva, de ő komolyan vette, megnézte az interneten és csakugyan, a karamellizált szilvát és fehér csokoládét együtt a francia receptek is felemlegetik. A szilvás fehércsokoládé-hab egy könnyű édesség, olyasmi, mint a joghurt lekvárral. Az a különbség mindössze, hogy miután ezt megeszi az ember, nem szeretne akkor most már egy rendes desszertet is végre.
6 adag hozzávalói:
12 db nagy szilva,
300 ml sűrű tejszín,
75 g vaj,
2 tojásfehérje,
200 g fehér csokoládé és egy kevés a díszítéshez.
40 g porcukor.
A sütőt 180 oC-ra előmelegítem. A szilvákat megmosom, kettévágom és kimagozom. A vajat 20 g porcukorral megolvasztom a serpenyőben. A szilvákat a gömbölyű részükkel lefelé tepsibe teszem, leöntöm a cukros vajjal, a sütőbe helyezem és 20 percen át karamellizálom. Előveszek két tálat, az egyikben felverem a tejszínt, a másikban a tojásfehérjékből és a maradék porcukorból készítek kemény habot. A szilvákat kiveszem a sütőből, és hagyom teljesen kihűlni. A fehércsokoládét gőz felett felolvasztom. Egy spatula segítségével összekeverem a tejszínhabot a tojáshabbal, végül hozzákeverem az olvasztott csokoládét. Hat darab fél szilvát félreteszek, a többit kisebb darabokra vágom, és a poharak aljába kanalazom. A szilvára halmozom a csokoládéhabot, majd a poharakat hat órára a hűtőszekrénybe teszem. Amikor a desszert megszilárdult, kiveszem a hűtőből, a tetejét a félretett szilvákkal és reszelt fehércsokoládéval díszítem.
Szia
Barbi
Fotó: Keresztesi Judit
Száznyolcvankettő nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.
Mi készült itt az elmúlt három napban?
Szaznyolcvankettedik nap: Félidő
Száznyolcvanegyedik nap: A színfalak mögött
Száznyolcvanadik nap: Fahéjas gyömbérkeksz
>>> Következő nap
A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.