Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Száznyolcvanharmadik nap: Fehér csoki és szilva

2013. október 02. - napfényposzt

Recept: Keresztesi Barbara
Írta: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. október 1.
csokihab nyito02
         Tegnap lementem az erdőbe. Vajon sokan elmondhatják, hogy a liftből egy erdőbe lépnek ki? Vagy be?  Találkoztam az úton egy lánnyal, akivel futó az ismeretségünk, de beszélgetni megállunk, megbízható káderek vagyunk, egyikünkből sem lehetne kiverni a másik nevét, mert arról tényleg fogalmunk sincs. Ő mondta, hogy úgy hallotta, a szilva remekül megy a fehér csokoládéval. Később elmeséltem ezt a találkozást Barbinak csak úgy, tízből legfeljebb egy négyes pletykának szánva, de ő komolyan vette, megnézte az interneten és csakugyan, a karamellizált szilvát és fehér csokoládét együtt a francia receptek is felemlegetik. A szilvás fehércsokoládé-hab egy könnyű édesség, olyasmi, mint a joghurt lekvárral. Az a különbség mindössze, hogy miután ezt megeszi az ember, nem szeretne akkor most már egy rendes desszertet is végre.

csokihab hozzavalok
6 adag hozzávalói:
12 db nagy szilva,
300 ml sűrű tejszín,
75 g vaj,
2 tojásfehérje,
200 g fehér csokoládé és egy kevés a díszítéshez.
40 g porcukor.
csokihab 01
csokihab 02
csokihab 03
csokihab 04
A sütőt 180 oC-ra előmelegítem. A szilvákat megmosom, kettévágom és kimagozom. A vajat 20 g porcukorral megolvasztom a serpenyőben. A szilvákat a gömbölyű részükkel lefelé tepsibe teszem, leöntöm a cukros vajjal, a sütőbe helyezem és 20 percen át karamellizálom. Előveszek két tálat, az egyikben felverem a tejszínt, a másikban a tojásfehérjékből és a maradék porcukorból készítek kemény habot. A szilvákat kiveszem a sütőből, és hagyom teljesen kihűlni. A fehércsokoládét gőz felett felolvasztom. Egy spatula segítségével összekeverem a tejszínhabot a tojáshabbal, végül hozzákeverem az olvasztott csokoládét. Hat darab fél szilvát félreteszek, a többit kisebb darabokra vágom, és a poharak aljába kanalazom. A szilvára halmozom a csokoládéhabot, majd a poharakat hat órára a hűtőszekrénybe teszem. Amikor a desszert megszilárdult, kiveszem a hűtőből, a tetejét a félretett szilvákkal és reszelt fehércsokoládéval díszítem.
csokihab nyito01
Szia
Barbi

Fotó: Keresztesi Judit

Száznyolcvankettő nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Szaznyolcvankettedik nap: Félidő
Száznyolcvanegyedik nap: A színfalak mögött
Száznyolcvanadik nap: Fahéjas gyömbérkeksz

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr75547014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása