Recept: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. szeptember 21.
Szeretném, ha megkóstolnánk ezt a fügetortát. A sütemény szokatlan, izgalmas, a három textúra - három íz perfekt kombinációját a kesus tészta, a mandulavaj és maga a gyümölcs adja. A fügét azzal vádolják, hogy füge íze van, és ez tulajdonképpen nem egy rágalom, mert csakugyan nincs eper íze, de akkor is, kalandvágyból érdemes beleharapni. Ha véletlenül nem szeretnénk meg azonnal, akkor jár neki legalább még egy esély. A szerelem - még ha ilyen gyönyörű és/vagy finom is valami - csak nagyon ritkán lobban fel első látásra újdonságok iránt. Az első majonézélmény emléke fájó, az első csokor felvágott koriander illatától rosszul lettem, Angliában, az első répaleveses kolbászkák elfogyasztása közben azt kívántam, bárcsak leütne valaki. Az első falat friss füge emléke sokkal kellemesebb. A fügetorta titkos összetevője a krém, tessék nagylelkűen bánni vele, tessék jól cukrozni, és akkor nem lesz semmi baj.
A frangipane [franzsipán], vagyis a mandula-vajkrém hozzávalói:
(A pitéhez a krém egynegyedét fogom csak használni.)
75 g egész mandula,
75 g porcukor,
75 g puha vaj,
1 egész tojás,
vanília esszencia.
1 adag vajas pitetészta,
10-12 db nagyobb friss füge,
kristálycukor.
A mandulát sütőlapon kissé megpirítom. Lehűtöm, majd aprítógépbe teszem, és a cukorral együtt lisztté aprítom. Hozzáadom a tojást és a vajat, majd továbbkeverem addig, amíg szép, sima krémet kapok. A végén hozzáadom az esszenciát és eldolgozom. A krém negyedét kiveszem egy tálba, a többit lefagyasztom.
A sütőt 200 ºC-ra előmelegítem. A pitetésztát egy kerek sütőlapra nyújtom. Rákenem a frangipane krémet, körben szabadon hagyok egyujjnyi peremet. A fügét felszeletelem, és körkörösen ráhalmozom a tésztára, végül a peremet felhajtom. A tortát 20-25 perc alatt készre sütöm.
Szia
Barbi
Fotó: Keresztesi Judit
Százkilencvenkettő nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel.
Mi készült itt az elmúlt három napban?
Százhetvenkettedik nap: A brokkolikrémleves és az antik porcelán
Százhetvenegyedik nap: A tortatál
Százhetvenedik nap: A török hummusz
>>> Következő nap
A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon.