Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Száznegyvennyolcadik nap: Harangjáték

2013. augusztus 30. - napfényposzt

Készítette: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. augusztus 27.
vallfa harang nyito02
voroszaj 01         A Műcsarnokban egy ingyenesen látogatható gyönyörű, érzékeny, fekete tömeg leng. Az emberek bejönnek és gyorsan kimennek, mert első ránézésre egy óriási, rendetlen kátránypapír lóg a levegőben, s csak később derül ki, hogy a szeizmométerből és nitinol huzalból összeépített kinetikus tárgyat a terembelépéssel, (lassú frekvenciatartományú mozgással) idomítani lehet. A szeizmométer a fül, ez hallja a hallhatatlan jeleket, a fekete szobor pedig láthatóvá fordítja, mintegy tolmácsolja őket.
         Jártunk az Artus Társulatnál régebben. Az első élményre, a Don Quijote Mauzóleumra elkért ötszáz forint a legjobb helyre költött pénz volt a történelemben. Később egy másik ötszáz forint még mindig megérte, de a darab közben kicsit azért revánsot vettek rajtam az előző felhőtlenségéért, bőven hibahatáron belül. A HERMES 13-ban Goda Gábor, akkor egy hangszert is készíttetett velünk. Drótvállfát, egy fonaldarabot és ácsceruzát használtatott, de ez utóbbi ízlés szerint, ajtófélfára cserélhető. Ebben, a kívülállók fülének nem hallható zeneszerszámban a Notre-Dame harangjai laknak, komolyan. A játékot továbbadom, szíves kipróbálásra.

vallfa harang nyito01
Hozzávalók:
Drótból készült vállfa, (fém sajtreszelő, fémvilla)
cérna,
egy ajtófélfa.
vallfa harang01
vallfa harang02

Egy 2 méter hosszú cérnát rákötözök a vállfa alsó sarkaira. Egy ajtófélfa közelébe állok, lehajtom a fejem, a vállfát a tarkómra akasztom, és a füleim mellett magam elé lógatom. A cérnát kétoldalt a mutatóujjaimmal a fülembe nyomom. A vállfát kissé az ajtófélfához koccantom. (A villára és a sajtreszelőre ugyanígy kötöm rá a cérnát. Így különböző szólamú harangokat kapok.)

Szia
Barbi

Fotó:  Keresztesi Judit és Keresztesi Barbara

Kettőszáztizennyolc nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Száznegyvenhetedik nap: Sportkocka
Száznegyvenhatodik nap: Vaníliakrémes pite, áfonyával
Száznegyvenötödik nap: Vitorlások Lillafüreden

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr855485192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása