Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Száznegyvenhatodik nap: Vaníliakrémes pite, áfonyával

2013. augusztus 25. - napfényposzt

Recept: Keresztesi Barbara
Bevezető írás: Keresztesi Judit
Merj Alkotni! 365+ rovat - 2013. augusztus 25.
afonyas pite nyito01
         Ha még egyszer hétszáz főre rendeznék teadélutánt az életben, ami végül összesen kétszáz fős lesz, de akkor is, ha valamilyen, most még nem látható okból újra ilyen eseményen gondolkodnék, akkor az alkalomra biztosan sütnék le ebből az áfonyás vaníliás pitéből.  A desszert három íz, három textúra remek összegzése. Másnap én például ábrándoztam erről a süteményről. 

afonyas pite hozzavalok
A tészta hozzávalói:
75 g vaj,
45 g porcukor,
15 g kesudió,
1 tojás sárgája,
125 g liszt.

A vaníliakrémhez:
fél liter tej,
egy evőkanál vaníliaesszencia,
6 tojás sárgája,
150 g kristálycukor,
70 g kukoricaliszt,
150 g puha vaj.

A pite tetejére:
15 dkg friss áfonya
afonyas pite 01
afonyas pite 02
afonyas pite 03
afonyas pite 04
afonyas pite 06
Egy mozsárban lisztté őrlöm a kesudiót. A zúzott kesut egy tálba öntöm, és hozzákeverem a lisztet, majd a porcukrot. A keverék közepébe egy lyukat simítok, beleütöm a tojássárgáját, és hozzáadom az olvasztott vajat. Összekeverem, és addig gyúrom, amíg rugalmas vajastésztává alakul. A tésztát fóliába csomagolom, és egy órán át pihentetem a hűtőszekrényben.

A tojások sárgájával kikeverem a cukrot és a vaníliaesszenciát. A cukros tojáshoz adagolom a kukoricalisztet, és egy fakanállal csomómentesre keverem. Végül hozzáöntöm a tejet, ugyancsak elkeverem, majd a krémalapot felteszem a tűzre. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve forralom fel, és amikor hirtelen pudinggá áll össze, azonnal leveszem a tűzről, majd egy habverővel simára keverem. A krémet félreteszem, majd amikor kihűlt, egy órára a hűtőbe teszem.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztagombócot előveszem a hűtőszekrényből, kinyújtom vagy kézzel egy pitetálba egyengetem úgy, hogy a tészta széle a tál széléig érjen. Így a tészta vastagsága körülbelül fél centiméter lesz. Sütőpapírból kört vágok, majd a tésztára helyezem. Száraz tarkababot öntök a papírra nehezéknek, hogy sütés közben a tészta megtartsa a formáját. A pitetésztát a sütőbe teszem, és 10-12 percig sütöm, majd kiemelem, kikanalazom belőle a babot, kiveszem a sütőpapírt is, visszateszem a sütőbe, és készre sütöm. A kész pitealapot hagyom teljesen kihűlni.

A hideg krémet belekanalazom a pitealapba vagy, hogy szép, egyenletes legyen, készítek egy nagy habzsákot sütőpapírból, és a pudingot körkörösen a tésztára nyomom. Az áfonyát megmosom, lecsepegtetem, és a közepétől indulva, befedem vele a krémet. Tálalás előtt még néhány órára (de legjobb, ha egy napra) hűtőszekrénybe teszem.
afonyas pite nyito02
afonyas pite 05
Szia
Barbi

Fotó:  Keresztesi Judit és Keresztesi Barbara

Kettőszázhúsz nap maradt a Merj Alkotni! projektből. A hírlevélre >>> itt iratkozhatsz fel

Mi készült itt az elmúlt három napban? 

Száznegyvenötödik nap: Vitorlások Lillafüreden
Száznegyvennegyedik nap: Kecskesajtos szendvics, áfonyával
Száznegyvenharmadik nap: Ezalatt Brazíliában...

>>> Következő nap

kalendarium 112 
 A Merj Alkotni! 365+ projektben született összes poszt, egy lapon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr445476882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása