Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Kacsa, édes-erős paprika szószban, sütőtökös sajttorta

2012. október 17. - napfényposzt

Írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat, Napfény Poszt  - 2012. október 17.
DSC 3737
Kacsa, édes-erős paprika szószban

Hozzávalók: 
4-6 kacsacomb, 
7 egész szegfűbors, 
1 fahéjrúd, 
½ teáskanál egész feketebors, 
220 g barnacukor, 
60 g plusz 2 evőkanál só, 
3 fokhagymagerezd, 
1 babérlevél, 
fél citrom reszelt héja, 
kacsazsír, vagy olívaolaj. 

A szószhoz: 
120 ml édes csiliszósz, 
60 ml plusz 3 evőkanál fehérborecet, 
1 és ½ teáskanál erős paprikakrém, 
4 evőkanál kukoricakeményítő, 
olaj a sütéshez. 
DSC 3752
Elkészítés:

1. Egy közepes serpenyőt hevítsünk fel, dobjuk bele a szegfűborsot, a fahéjat, a feketeborsot, és pirítsuk körülbelül 2 percen át, illatosra. 
2. Tegyük mozsárba a megpirított fűszereket, és zúzzuk porrá. 
3. Keverjük össze a fűszerport a barnacukorral, a sóval, az összezúzott foghagymával, összemorzsolt babérlevéllel és lereszelt citromhéjjal. Tegyük félre.
4. Tisztítsuk meg a kacsacombokat, vegyünk elő egy konténert, vagy tepsit, vonjuk be vastagon a combokat a cukros fűszerkeverékkel, és helyezzük egymás mellé a konténerbe. A konténert fóliázzuk le, és tegyük hűtőbe, legalább másfél napra. 
5. Állítsuk a sütőt a legalacsonyabb fokozatra. Vegyük elő a combokat, óvatosan mossuk le róluk a pácmixet. Helyezzük a húst egy tepsibe, vagy hőálló kerámiatálba, majd öntsünk rá bőven kacsazsírt, vagy olívaolajat. A kacsacombokat tegyük sütőbe, és süssük puhára nagyon alacsony hőfokon. Sütőtől függően, ez 2-4 órát vesz igénybe. 
6. Vegyük ki a combokat a sütőből, és hagyjuk kihűlni a zsiradékban. Amikor a hús lehűlt, óvatosan vegyük ki a zsírból, helyezzük zsírpapírral kibélelt tányérra. 
7. Keverjük össze az édes csiliszószt, a fehérborecetet és az erős paprikakrémet. Öntsük egy kis lábasba, és hevítsük forrásig. Tegyük félre. 
8. A combokat forgassuk meg kukoricakeményítőben, forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd hirtelen süssük ropogósra a húst. 
9. A félretett szószt csorgassuk a húsra. 
kacsa 03

Édes csiliszósz

Hozzávalók: 
3 dl almaecet, 
30 g friss gyömbér, 
30 g fokhagyma, 
100 g csilipaprika, 
500 g cukor, 
1 teáskanál só. 
DSC 3760
Elkészítés: 
1. Magozzuk ki a paprikát. Ehhez vegyünk gumikesztyűt, és próbáljuk meg valahogyan elkerülni a csili gőzének belélegzését, mert ha nem teszünk óvintézkedéseket, ez a művelet fájni fog. 
2. Vágjuk apróra a csilit, a fokhagymát, a gyömbért, és annyi almaecettel, amennyivel szükséges, pürésítsük a hozzávalókat botmixerrel. 
3. A péphez adjuk hozzá a maradék almaecetet, a sót és a cukrot. Tegyük mindezt egy lábasba, és főzzük 30-40 percen át, míg sűrű szósszá válik. Alacsony lángot használjunk, mert a szósz pillanatok alatt elfut. 
4. A kész csiliszószt töltsük befőttesüvegbe.
DSC 3405
Sütőtökös sajttorta

Hozzávalók: 
300 ml összezúzott gyömbérkeksz, 
50 g apróra vágott dió, 
57 g olvasztott vaj, 
750 g krémsajt, 
300 g cukor, 
2 csapott evőkanál kukoricakeményítő, 
4 tojás, 
2 teáskanál vanília esszencia, 
300 ml sült tök püré, 
2 teáskanál fahéj, 
1,5 teáskanál szerecsendió, 
a szervírozáshoz, karamellszósz. 
DSC 3384
Elkészítés: 
1. Készítsünk elő egy (körülbelül 23 cm átmérőjű) tortaformát úgy, hogy a forma alját bugyoláljuk be alufóliával. A tortát vízfürdőben sütjük majd meg, ezért van erre a műveletre szükség. 
2. Egy tálban keverjük össze a gyömbérkeksz morzsát, a diót és a vajat. A keveréket nyomkodjuk bele a tortaforma aljába. Ha nem találjuk a morzsát elegendőnek, törjünk még hozzá néhány kekszet. Helyezzük a formát egy sütőpapírral kibélelt alumínium hőterelőbe, vagy tepsibe, majd tegyük a tortaalapot a sütőbe, és süssük alacsony hőfokon, 8-10 percen át. Végül vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. 
3. Amíg a lap sül, készítsük elő a sajtkrémet. Egy nagy keverőtálba tegyünk 250 g krémsajtot, adjunk hozzá 100 g cukrot, és kézi habverővel dolgozzuk össze alaposan. Apránként verjük a cukros krémhez a maradék krémsajtot, majd adjuk hozzá a további 200 g cukrot, a vaníliát, és végül óvatosan keverve a négy tojást, egyenként. 
4. Vegyünk ki 600 ml fehér krémet, helyezzük egy másik tálba, öntsük hozzá a tökpürét, és dolgozzuk el. Vegyünk ki ebből 180 ml krémet, tegyük félre. 
5. A maradék sütőtökös krémet öntsük a kekszalapra. Töltsük rá a fehér krémet. A fehér krémben egy késsel kavarjunk kis örvényeket, hogy az alatta lévő sárga krémmel márványos elegyet alkosson. A félretett 180 ml sárga krémet kanalazzuk a fehér krém tetejére. Késsel kavarjunk kis örvényeket ebben is. 
6. Töltsünk vizet 2 cm magasan a hőterelőbe (vagy nagy tepsibe), amiben korábban a tortaformát elhelyeztük. A tortát tegyük sütőbe, és alacsony hőfokon süssük addig, amíg a sajtkrém megszilárdul. Az enyém körülbelül 2 óra alatt készült el, de 50 perc után a biztonság kedvéért ellenőrizzük negyedóránként. 
7. Amikor elkészült, tíz percig hagyjuk hűlni, majd egy késsel válasszuk el a tortát a forma oldalától. Egy óra után távolítsuk el a tortaforma peremét, a tortát egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe. Szervírozzuk karamellszósszal.

DSC 3425

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr794853515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása