írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2012. június 14.
Hozzávalók:
5 db nagy alma,
7 dkg vaj,
tejszín.
A lepénytésztához:
csipet só,
1 tojássárgája.
Elkészítés:
1. Először gyúrjuk meg a lepénytésztát. Szitáljuk a tálba a lisztet, keverjük hozzá a sót, és dobjuk bele a vajkockákat.
4. Egy körülbelül
6. Az almát lassú tűzön, negyven percent át hagyjuk párolódni a szirupban. Olykor kanalazzunk a szirupból az almák tetejére.
7. Vegyük ki a tésztát a hűtőszekrényből. Amikor nyújtható állagúra enged, lisztezett felületen nyújtsuk akkora körré, amely kényelmesen befedi az almákat. A tésztát simítsuk az almákra, széleit egyengessük le, a fölösleges tésztát távolítsuk el.
8. A tortát előmelegített sütőben 200 ºC fokon, 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, és öt percent át hagyjuk pihenni, majd helyezzünk egy tortatálat a serpenyőre, és ügyesen borítsuk a tortát a tálra.
Fotó: Keresztesi Barbara és Keresztesi Judit - szerzői jog: Creative Commons Magyarország 2.5 - Nevezd meg a szerzőt és a forrást! Ne add el! Ne változtasd meg! - feltételek mellett szabadon publikálható