Napfény Poszt - Stílus, művészet, társasági élet - Budapest napos oldala

Napfény Poszt

Kora nyári menü - Desszert: Tatin-torta

2012. június 15. - napfényposzt

írta: Keresztesi Judit - Zseniális falatok rovat - 2012. június 14.
DSC 1079
Hozzávalók:
5 db nagy alma,
7 dkg vaj,
185 g finomkristálycukor,
tejszín.

A lepénytésztához:
200 g finomliszt,
csipet só,
150 g sótlan vaj, kis kockákra vágva,
1 tojássárgája.
almatorta montazs 01
Elkészítés: 
1. Először gyúrjuk meg a lepénytésztát. Szitáljuk a tálba a lisztet, keverjük hozzá a sót, és dobjuk bele a vajkockákat.
2. A hozzávalókat összedolgozzuk, majd a masszához ütjük a tojássárgáját, és készre gyúrjuk a lepénytésztát. Ha az állag megkívánja, adjunk hozzá egy-két kanál hidegvizet. A kész lepénytésztát pihentessük hideg helyen, harminc percen át.
3. A sütőt melegítsük elő. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe, magházukat kanalazzuk ki, és a fél almákat vágjuk újból ketté.
4. Egy körülbelül 25 cm átmérőjű, sütőbe tehető, alacsony peremű serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd szórjuk bele a cukrot, és várjuk meg, amíg felolvad.
5. A szirupban szépen, koncentrikus körökben, szorosan egymásra rendezve helyezzük el az alma negyedeket.
6. Az almát lassú tűzön, negyven percent át hagyjuk párolódni a szirupban. Olykor kanalazzunk a szirupból az almák tetejére.
7. Vegyük ki a tésztát a hűtőszekrényből. Amikor nyújtható állagúra enged, lisztezett felületen nyújtsuk akkora körré, amely kényelmesen befedi az almákat. A tésztát simítsuk az almákra, széleit egyengessük le, a fölösleges tésztát távolítsuk el.
8. A tortát előmelegített sütőben 200 ºC fokon, 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, és öt percent át hagyjuk pihenni, majd helyezzünk egy tortatálat a serpenyőre, és ügyesen borítsuk a tortát a tálra.
9. A tejszínt tetszés szerint keményre verve, vagy felverés nélkül tálaljuk a tortaszeletek mellé. 
almatorta montazs 02
Fotó: Keresztesi Barbara és Keresztesi Judit - szerzői jog: Creative Commons Magyarország 2.5 - Nevezd meg a szerzőt és a forrást! Ne add el! Ne változtasd meg! - feltételek mellett szabadon publikálható

A bejegyzés trackback címe:

https://napfenyposzt.blog.hu/api/trackback/id/tr414591365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása